Máte rádi pistáciovou zmrzlinu? Patří totiž k nejvyhledávanějším zejména na Jadranu a v Itálii a u nás rovněž zdomácněla už dávno, kupříkladu za socialismu si na ní pochutnávaly děti poměrně běžně a bývala častokrát součástí sortimentu obchodů v blízkosti škol.
Zmrzlina však není jediný důvod k tomu dopřát si tyto exotické oříšky, můžeme je mít doma v misce na občasné uzobávání, anebo s nimi obohatit oříškové směsi s ovocem.
Vydatný zdroj železa – železo patří v oblasti živin k mikroprvkům, ačkoli se v zemské kůře vyskytuje v obrovském množství. Naše tělo jej potřebuje pro celou řadu dějů, z nichž snad ten nejvýznamnější je kvalita krve. Proto také chudokrevnost úzce souvisí s deficitem tohoto prvku. Bohužel vám mnozí odborníci předepíší v takovém případě syntetické preparáty, s nimiž se také můžete předávkovat, a tak je vždy lepší volbou přírodní zdroj. Pokud vám vyhovuje kopřivový čaj, můžete si jej občas dopřát a využít jej i kupříkladu pro podporu tvorby vlasové tkáně, ovšem pokud si chcete doopravdy pochutnat a ještě dodat železo ve větším množství, zobejte pistáciové oříšky (ideálně předem namočené do vody kvůli eliminaci antinutričních látek – kyseliny fytové a blokátorů trávicích enzymů). Jsou v nich ukryty téměř čtyři miligramy železa v deseti dekagramech pistácií, tedy cca ve větší hrsti, a to je dvakrát více, než v hovězím či kuřecím mase.
Čím jsou ještě prospěšné pistácie – obsahují zdravé tuky (nenasycené mastné kyseliny), které tělo potřebuje k využití vitamínů rozpustných v tucích a jako zdroj buněčné výživy. Jsou dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu E, provitamínu A a kromě železa i dalších prvků, jako jsou selen, zinek, fosfor, draslík, vápník, hořčík a měď. Podobně jako jiné druhy ořechů, tak i pistácie https://www.nakliceno.cz/pistacie/ podporují přirozené regenerační pochody, zlepšují činnost nervové soustavy a mozku, odbourávají stres a vylepšují náladu a dodávají energii nízkým glykemickým indexem, tedy nedochází k výkyvům inzulinu a tím jsou vhodné při prevenci a léčbě diabetu.