Meloun všichni milují. I když je skvělý sám o sobě nebo jako součást ovocných koktejlů, můžete ho použít i jako surovinu pro přípravu dobrot, jako je třeba nádherný a lahodný melounový dort, který je stylizovaný do podoby melounu. Svou podobou je přímo předurčen k ozdobení slavnostní tabule.
Na melounový dortík budete potřebovat:
-
Meloun – ¼ ks
-
voda – 50 ml
-
cukr – 50 ml
-
plátková želatina – 12 ks
-
tmavé čokoládové lupínky – 2 lžíce
-
bílá čokoláda – 350 g
-
šlehačka – 250 g
-
stabilizátor smetany – 1 balíček
-
zelené potravinářské barvivo – 1 lžička
-
hotový dortový korpus o průměru 18 cm a výšce 1 cm
A dále:
-
půlkulatá silikonová forma o průměru 20 cm
-
štětec
Při přípravě postupujte následovně:
1. Vykrojte dužninu ze čtvrtky melounu, vložte ji do mixéru a rozmixujte na hladké pyré. Pokud meloun obsahoval semínka, přepasírujte rozmixovanou hmotu přes sítko, abyste se zbytků semen zbavili.
2. Plátkovou želatinu vložte do misky a zalijte je studenou vodou. Nechte odstát, aby nabobtnaly a změkly.
3. Do kastrůlku nalije vodu a přisypejte cukr. Přiveďte směs k varu. Odstavte z kamen, přidejte plátkovou želatinu a rozmíchejte ji. Pak vlijte do hmoty melounové pyré, promíchejte, směs přelijte do hluboké misky a vložte do lednice na 10 až 15 minut vychladnout.
4. Rozpusťte bílou čokoládu, namočte do ní štětec a vytvořte jím na dně silikonové formy několik čar vedených různým směrem. Čokoládu nechte krátce zaschnout.
5. Zbylou bílou čokoládu smíchejte se zeleným barvivem a vlijte ji do silikonové formy. Otáčejte s ní do všech stran tak, aby se čokoláda rozlila po celém jejím vnitřním povrchu. Nechte čokoládu zchladnout na pokojovou teplotu a vložte na chvilku do ledničky.
6. Vyšlehejte tuhou šlehačku spolu se stabilizátorem smetany a rozetřete ji do silikonové formy po celém jejím obvodu, čímž vytvoříte bílou melounovou vrstvu. Do středu formy pak nalijte vychlazené melounové pyré, které předtím smíchejte s hrstí čokoládových lupínků.
7. Formu přiklopte hotovým korpusem, který lehce zatlačte do šlehačky a pyré a vložte alespoň na 2 hodiny (ale nejlépe přes noc) do lednice ztuhnout a proležet.
8. Hotový dort opatrně vyloupněte ze silikonové formy a s velkou radostí podávejte.